COVID Vaccinatie & Fillers

29-01-2021

COVID Vaccin & Fillers Wat je moet weten!

Klik op de afbeelding hierboven om de video te bekijken!

Vind je het leuk om hier nog wat meer over te weten? Mooi!
Dan kun je hier onder nog meer uitleg en details vinden over dit onderwerp 🤓

De vragen stromen binnen en het nieuws staat er vol mee, want wat voor een invloed heeft het COVID vaccin op fillerbehandelingen? Om je meer informatie te geven en verwarring te voorkomen, vertel ik je in het kort wat je moet weten:

Door een vaccinatie kan ons immuunsysteem tijdelijk actiever worden, dit betekent dat het immuunsysteem op scherp staat en daardoor nog actiever bezig is met het herkennen van lichaamsvreemde stoffen. Dit is een mooi mechanisme, maar in dit geval kan het dus ook tegen je werken. Zo zijn er gegevens bekend vanuit de VS van 15.184 patiënten die fillers hebben en ook gevaccineerd zijn met het COVID Moderna-vaccin.

De werking van het Moderna-vaccin is gebaseerd op RNA-technologie. RNA is een nucleïnezuur net als DNA en is in staat om een stukje genetische code toe te voegen aan de menselijke cellen. Die vertalen dit weer naar een code in viraal eiwit wat er voor zorgt dat jouw afweersysteem in staat is om bijvoorbeeld een virus te herkennen en aan te vallen.

Er zijn drie meldingen geweest van een milde ontstekingsreactie onder deze groep, namelijk verdikking en roodheid in het gebied waar eerder de fillers waren ingespoten. Deze reactie komt doordat het lichaam de filler behandelt als een lichaamsvreemde stof, doordat het immuunsysteem dus extra geactiveerd is na de vaccinatie. Alle drie de patiënten zijn behandeld met antihistamine (onderdrukken van allergische reacties) en corticosteroïden (onderdrukken ontstekingsreacties). Overigens had geen van deze drie patiënten blijvende schade.

De kans dat deze reactie ontstaat is dus erg klein en is tot nu toe alleen gezien bij patiënten die gevaccineerd zijn met het COVID Moderna-vaccin (nog niet bij het BioNTech/Pfizer Vaccin). Echter is voorkomen beter dan genezen en wordt er geadviseerd om geen filler behandeling te ondergaan in een periode van 2 weken voor tot 2 weken na een eventuele COVID Moderna-vaccinatie. Verder is het dus wel belangrijk om te weten dat je met een gerust hart je kan laten vaccineren en wij dit dus ook zeker adviseren!