Pigmentvlekken verwijderen

Vanaf € 79

Of bel onze kliniek in Rotterdam

Zeer korte wachttijden
Persoonlijke aandacht
Natuurlijk resultaat

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn goedaardige huidverkleuringen die ontstaan door hyperpigmentatie - een opeenhoping van pigment. Door een overproductie van melanine wordt de huid ontsierd met donkere vlekjes. Hoewel pigmentvlekken niet gevaarlijk zijn, verdwijnen de vlekken doorgaans niet vanzelf. Kliniek Dokter Robert biedt dan ook diverse behandelingen aan om pigmentvlekken effectief te verwijderen.

Waardoor ontstaan pigmentvlekken?

  • Overmatige blootstelling aan UV-straling (zonlicht en/of zonnebank)
  • Veranderingen in de hormoonhuishouding (o.a. door zwangerschap of anticonceptiepil)
  • Huidirritaties (allergische reacties, infecties, verwondingen, beschadigingen van de huid)
  • Gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten
  • Ongezonde leefstijl (o.a. stress, vochtgebrek)
  • Medicijngebruik

Zijn pigmentvlekken te voorkomen?

Door matig te zonnen en de huid te allen tijde goed te beschermen tegen UV-straling minimaliseer je de kans dat je (opnieuw) last krijgt van pigmentvlekken. Ook heb je zelf niet op alle vormen van hyperpigmentatie invloed, zoals sproeten of aangeboren café au lait-vlekken (koffievlek). In zo’n geval maken melanocyten (huidcellen die pigment aanmaken) simpelweg meer pigment aan dan gebruikelijk.

 

GRATIS CONSULT

Samen met jou zal ik tijdens een eerste gratis en vrijblijvende consult jouw wensen bespreken om zo jouw persoonlijke plan op te stellen. Aan de hand van dit plan leg ik je op een duidelijke en transparante manier uit wat de diverse mogelijkheden zijn om jouw huid in perfecte conditie te brengen en houden.

Wat is de beste behandeling tegen pigmentvlekken?

Pigmentvlekken verwijderen kan bij Kliniek Dokter Robert op verschillende manieren. Tijdens het eerste consult luistert huidtherapeut Dena naar jouw wensen en voert indien nodig een gratis huidanalyse uit. Op basis van de huidconditie en de gewenste resultaten wordt gezamenlijk besloten wat voor jou de meest effectieve behandeling tegen pigmentvlekken is.

Pigmentvlekken verwijderen met chemische peeling

Een zeer doeltreffende behandeling om pigmentvlekken te verminderen is een chemische peeling. Dankzij de werkzame bestanddelen van de peeling zal de huid exfoliëren (afschilferen). De huid ontdoet zich tijdens dit proces van overtollige pigmentcellen in de bovenste opperhuid. Na de behandeling vernieuwen de oppervlakkige huidcellen, met een egale en stralende huidteint als resultaat.

Pigmentvlekken verwijderen met IPL

Een IPL-behandeling is een zeer geschikt voor het verwijderen van pigment uit oppervlakkige pigmentvlekken. IPL (Intense Pulsed Light) is een doelgerichte behandeling, waarbij overtollig pigment door middel van zeer korte lichtflitsen wordt omgezet in warmte. De IPL-laser stimuleert de afbraak van pigment, waardoor pigmentvlekken zichtbaar lichter worden en uiteindelijk verdwijnen.

Pigmentvlekken verwijderen met een gecombineerde behandeling

Bij diepe pigmentvlekken adviseert Kliniek Dokter Robert een gecombineerde behandeling. Door bijvoorbeeld een microneedlingbehandeling te combineren met een huidpeeling is het mogelijk om zelfs de meest hardnekkige pigmentvlekken te laten vervagen.

Pigmentvlekken verwijderen bij Kliniek Dokter Robert

Voor de behandeling

Kliniek Dokter Robert adviseert om minimaal 6 weken voorafgaand en tot 12 weken na de behandeling de huid niet bloot te stellen aan UV-licht (zonlicht of zonnebank). Zorg er te allen tijde voor dat de (behandelde) huid voldoende beschermd is met een zonnebrandcrème (minimaal SPF 30). Zo breng je jouw huid in optimale conditie voor de behandeling.

Tijdens de behandeling

De meeste cliënten ervaren tijdens een behandeling om pigmentvlekken te verwijderen weinig pijn. Afhankelijk van het type behandeling kan kortstondig wel wat ongemak worden ervaren, zoals warmte en korte prikjes bij een IPL-behandeling.

Na de behandeling

De behandelde pigmentvlek kan tijdelijk donkerder kleuren door het natuurlijke afbraakproces van pigment. Ook kan de huid rondom de pigmentvlek (licht) opzwellen en rood worden. Het herstelproces kan worden bevorderd door de huid te koelen, voldoende water te drinken en uit het felle daglicht (11-15 uur) te blijven. Smeer de huid altijd in met een dagcrème met SPF 30-50 en een voedende nachtcrème.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig om pigmentvlekken te verwijderen?

Het totaal aantal behandelingen dat nodig is om het gewenste resultaat te behalen is sterk afhankelijk van het soort pigmentvlek en de diepte ervan. Tijdens het eerste gratis consult wordt daarom nauwkeurig onderzocht hoeveel behandelingen er precies nodig zijn. Voor een optimaal resultaat worden doorgaans 2-4 behandelingen geadviseerd.

Blijven pigmentvlekken permanent weg na een behandeling?

Een behandeling om pigmentvlekken te verwijderen heeft doorgaans zeer langdurig effect. Helaas is het niet mogelijk om een 100% garantie te geven dat pigmentvlekken nooit terugkeren na een behandeltraject. Dit komt omdat blootstelling aan UV-licht (zoals zonlicht) of hormonale veranderingen triggers kunnen zijn waardoor de huid opnieuw pigmentvlekken aanmaakt.

Hoeveel kost het verwijderen van pigmentvlekken?

De exacte kosten voor het verwijderen van pigmentvlekken verschillen per behandeltraject. De prijs is onder meer afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en het aantal vereiste behandelingen. Ook verschillen de kosten per behandelmethode.

Chemische peeling (45-60 minuten)

Dermaceutic mela peel forte

€ 200

Dermaceutic Cosmo peel

€ 170

SkinCeuticals Pigment balancing peel

€ 120

IPL-behandeling (30-60 minuten)

Klein gebied (pleksgewijs)

€ 79

Middelgroot gebied (deel van gelaat)

€ 119

Groot gebied (gelaat of hals en decolleté)

€ 199

3x IPL-behandeling klein gebied

€ 195 (i.p.v. € 237)

3x IPL-behandeling middelgroot gebied

€ 300 (i.p.v. € 357)

3x IPL-behandeling groot gebied

€ 520 (i.p.v. € 597)

GRATIS CONSULT

Samen met jou zal ik tijdens een eerste gratis en vrijblijvende consult jouw wensen bespreken om zo jouw persoonlijke plan op te stellen. Aan de hand van dit plan leg ik je op een duidelijke en transparante manier uit wat de diverse mogelijkheden zijn om jouw huid in perfecte conditie te brengen en houden.

Wordt een behandeling om pigmentvlekken te verwijderen vergoed?

Een behandeling om pigmentvlekken te verwijderen wordt soms (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar. In de polisvoorwaarden kun je lezen welke vergoeding er mogelijk is vanuit jouw (aanvullende) zorgverzekering. Het is raadzaam om rekening te houden met een mogelijk ‘eigen risico’ vanuit de zorgverzekering.

Wanneer is pigmentvlekken verwijderen niet mogelijk?

In sommige gevallen is het voor jouw eigen veiligheid (tijdelijk) niet mogelijk om pigmentvlekken te verwijderen. Zo is het bij gebruik van bepaalde antibiotica of medicatie niet mogelijk om een behandeling te ondergaan. Tijdens een gratis vrijblijvend consult (t.w.v. €75) neemt Dokter Robert uitgebreid de tijd om uit te sluiten dat er bij jou sprake is van een (mogelijke) contra-indicatie.

Welke pigmentvlekken komen veel voor?

Sproeten

Sproeten zijn een veelvoorkomende vorm van pigmentvlekken. Bij de meeste mensen ontstaan sproeten op jonge leeftijd. Sproeten (ook wel ephelides genoemd) komen vaak voor op het gezicht, in de hals en op de armen. Deze lichtbruine tot donkerbruine pigmentvlekken reageren sterk op zonlicht, waardoor sproeten vaak in de zomer duidelijk zichtbaar zijn en in de winter vervagen.

Café-au-lait vlekken

Café au lait-vlekken (ook wel koffievlekken genoemd) zijn onschuldige, aangeboren crèmekleurige pigmentvlekken. Café au lait-vlekken ontstaan doordat melanocyten in de huid meer pigment aanmaken dan gebruikelijk. Een café au lait-vlek kan in de loop der jaren groter en donkerder worden.

Zonneschade (ouderdomsvlekken)

Wanneer de huid veelvuldig wordt blootgesteld aan UV-licht kan zonneschade ontstaan. Als natuurlijke bescherming tegen schadelijke UV-straling maakt de huid meer pigment aan, waardoor (blijvende) bruine pigmentvlekken ontstaan. Zonneschade komt voornamelijk voor op latere leeftijd, waardoor deze pigmentvlekken ook wel ouderdomsvlekken worden genoemd.

Zonnehals (Poikiloderma van Civatte)

Zonnehals is een kenmerkende roodbruine pigmentatie van de huid in de hals. De oorzaak van deze vorm van pigmentvlekken is een frequente blootstelling aan zonlicht of zonnebank. Zonnehals komt met name voor bij vrouwen vanaf 50 jaar.

Zonnehals (Poikiloderma van Civatte)

Postinflammatoire hyperpigmentatie is een bruine of gele huidverkleuring die ontstaat na een ontsteking of beschadiging van de huid. Bij postinflammatoire hyperpigmentatie hoopt pigment op in littekenweefsel, waardoor het verwijderen van dit soort pigmentvlekken vaak moeilijk is. Postinflammatoire hyperpigmentatie treedt vaak op als de beschadigde of behandelde huid wordt blootgesteld aan de zon.

Melasma

Melasma is een pigmentatie van de huid die veelal ontstaat tijdens de zwangerschap. Pigmentvlekken door melasma ontstaan als gevolg van wisselingen in de hormoonhuishouding. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron kunnen namelijk zorgen voor overproductie van melanine. Indien melasma niet vanzelf wegtrekt na de bevalling, kan een behandeling om pigmentvlekken te verwijderen helpen.

Hypopigmentatie

Bij hypopigmentatie is er sprake van een tekort aan pigment in de huid en het haar. Een bekende huidaandoening waarbij hypopigmentatie optreedt is vitiligo. Hypopigmentatie van de huid is te herkennen aan melkwitte plekken. Bij hypopigmentatie is een andere behandeling vereist dan bij hyperpigmentatie.

Veelgestelde vragen

Is het verwijderen van pigmentvlekken op een donkere huid mogelijk?

Ook op een van nature donkerdere huid (huidtypes 3-6) kunnen pigmentvlekken ontstaan. Om deze hyperpigmentatie aan te pakken wordt bij Kliniek Dokter Robert gebruik gemaakt van chemische peelings. Chemische peelings werken in tegenstelling tot (IPL-)lasers goed op een donkere huid.

Zijn moedervlekken hetzelfde als pigmentvlekken?

Een moedervlek is net als een pigmentvlek een goedaardige opeenhoping van pigment. Vaak zijn moedervlekken al van jongs af aan op ons lichaam aanwezig. Pigmentvlekken ontstaan meestal op latere leeftijd, wanneer de huid veel is blootgesteld aan UV-licht of door hormonale veranderingen meer pigment heeft aangemaakt. Typerend voor moedervlekken is ook dat deze vaak (licht) verheven zijn.

Kunnen moedervlekken worden verwijderd met een pigmentbehandeling?

Een behandeling tegen pigmentvlekken is niet altijd geschikt om moedervlekken te verwijderen. Indien een moedervlek onrustig oogt, verdikt of te licht is, adviseren wij om medisch advies in te winnen bij een dermatoloog.

Wat is camouflagecrème?

Camouflagecrème is een huidproduct waarmee pigmentvlekken en andere ontsierende huidaandoeningen kunnen worden weggewerkt. De crème camoufleert de symptomen van de huidaandoening, maar pakt de oorzaak van het probleem niet aan. Camouflagetherapie is dan ook slechts een tijdelijke oplossing.

GRATIS CONSULT

Zeer korte wachttijden
Persoonlijke aandacht
Natuurlijk resultaat

Samen met jou zal ik tijdens een eerste gratis en vrijblijvende consult jouw wensen bespreken om zo jouw persoonlijke plan op te stellen. Aan de hand van dit plan leg ik je op een duidelijke en transparante manier uit wat de diverse mogelijkheden zijn om jouw huid in perfecte conditie te brengen en houden.

Of bel onze kliniek in Rotterdam